ZOH Pjongčang 2018

Na koniec základnej skupiny prehra so Slovinskom po nájazdoch

Posledný zápas Slovenska veľa napovedal o ďalšom priebehu olympijského turnaja. Keďže sa trénerovi Criagovi Ramsaymu a nášmu tímu v sobotu nepodarilo zdolať ani súpera zo Slovinska, o postupe do štvrťfinále bude musieť rozhodnúť vložený kvalifikačný zápas s tímom, ktorý vzíde po odohraní zajtrajších zostávajúcich zápasov. 

Tretí zápas základnej skupiny sme začali opatrnejšie, ako predošlé dva, predsalen sa tu hrá najlepšie o všetky body. V 2. minúte už však Krošelja ohrozil, tentokrát v menšej Kwandong aréne, ďalekonosnou strelou Ďaloga. Slovinci po výhre nad USA cítia možnosť a hrajú do tela pri každej menšej príležitosti. V 7. minúte sa dostal do peknej šance Starosta, ale neprepálil lapačku slovinského brankára. Náš súper sa do prvej príležitosti dostal až v 10. minúte, ale Konrád v našej bráne bol proti. O väčší rozruch sa postaral až Muršak, ktorý dve minúty pred koncom prevetral Konrádovu lapačku a uzavrel tak ukazovateľ striel po prvej tretine v pomere 4:4. 33 sekúnd pred koncom tretiny nás oslabil Marek Hovorka a tak sa ešte budeme v druhej tretine brániť presile Slovincov.

Druhú tretinu začali Slovinci podľa očakávania tlakom v našom pásme, ktoré nakoniec aj vyústilo do gólu Gregorca, ktorý perfektne po osi prekonal Konráda na 1:0. Aby toho nebolo málo, za krosček pri oslavách nás ešte na dve minúty oslabil aj Čajkovský a Slovinci neboli vôbec ďaleko od gólu navyšujúceho stav. Slovensko sa nevie vyvarovať zbytočných faulov a v 23. minúte nás v krátkom slede oslabuje aj Starosta. Slovinský tlak sa stupňuje, čo využíva strieľajúci Muršak a Kuralt pri teči jeho strely - 2:0. Slováci dostali studenú sprchu v podobe dvoch gólov z presilovky. V polovici zápasu stále hľadáme impulz na zlomenie nepriaznivého stavu, ale nedarí sa nám ani len ohroziť Krošelja. To sa podarilo až v 31. minúte Haščákovi, ale brankár mal nepokrytý výhľad a s jeho strelou nemal žiaden problém. Na druhej strane po stratenom puku skúšal znovu šťastie Muršak, ale takisto neúspešne. Na konci 32. minúty to nevyšlo ani na dva krát Čerešňákovi, ale aspoň na tabuli zlepšil žalostný pomer striel nášho tímu - 16:8 pre Slovincov do tejto chvíle. V 34. minúte síce puk prešiel cez bránkovú čiaru Krošelja, ale rozhodca už predtým hru odpískal, takže znovu márne. O minútu neskôr prichádza naša prvá presilovka po faule Jegliča, v ktorej Čajkovský po zblokovanej strele triafa len ochrannú sieť. No v tej druhej šanci Graňák skvele prihráva na strelu z prvej Čerešňákovi a tú vo vzduchu pred brankárom tečuje Bubela - 2:1 v presilovej hre! 27 sekúnd pred koncom druhej tretiny získava strelou útočné pásmo Pance, ale z tohto už zmena stavu nebude. Po 40. minútach hry prehrávame 2:1, no vykresali sme dobrý základ pre vyrovnanie v tretej tretine.

Po dlhšej hre bez vážnejších šancí v poslednej časti nakoniec udrel náš tím v 47. minúte, keď Haščák svojou sťahovačkou na obrancu namieril do pravého horného rohu Krošeljovej bránky. Podarilo sa nám vyrovnať a dostať na hokejky toľko očakávaný pokoj. Slovinci znovu nepoľavujú v osobnom bránení a v 52. minúte stíhajú aj po dlhšej dobe ohroziť Konráda. Rozhodcovia sa v tomto momente zhodli na tom, že Miloš Bubela vyhodil puk zakázane a musíme sa tak brániť neželanej presilovke pred koncom tretiny. Veľký slovinský tlak sa nám podarilo zažehnať až v jej posledných sekundách a Konrád v nej teda zasahoval len tri krát. Hra sa následne presunula do rohov, kde sa často bojovalo o puk, no zmeniť to chcel 4 minúty pred koncom Tičar. Jeho strela z ľavého kruhu skončila na pripravenom Konrádovi. V 57. minúte máme výhodu druhej presilovej hry, v ktorej sme v pásme spravili doslova uragán. Gól z neho však nepadol. To sa nezmenilo ani do konca riadneho hracieho času a nasleduje teda predåženie.

V predåžení 3 vs 3 ohrozil Krošelja Ďaloga a aj Graňák. Slovinci si vyžiadali timeout minútu a 20 sekúnd pred jeho koncom, aby dali svojim hráčom vydýchnuť. Urobili dobre, pretože ich bránku sme ohrozili ešte dva krát. Predåženie ale rozhodnutie neprinieslo, takže museli nasledovať samostatné nájazdy.

Kudrna ten prvý nepremenil. Na opačnej strane Tičar umiestnil presne medzi betóny - 1:0. Ölvecký takisto za nás nedal. Urbas prestrelil mimo. Bakoš netriafa medzi betóny. Muršak veľkým náprahom tiež nedal. Nagy dáva gól a je vyrovnané 1:1. Sabolič nedal z bekhendu. Piaty nájazd ide Haščák a ten neprekonal lapačku. Jeglič môže rozhodnúť. A aj tak robí. Slovinsko vyhráva 3:2 po samostatných nájazdoch zásluhou Jegliča.

Z prvých miest svojich základných skupín priamo do štvrťfinále postúpia prvé tímy v tabuľkách a takisto aj štvrtý nasledujúci najlepší tím. Tímy na 5.-12. mieste pomyselnej tabuľky všetkých celkov, kam patríme aj my, teraz budú musieť odohrať jeden kvalifikačný zápas, ktorý rozhodne o ostatných štyroch postupujúcich. Slovensko si na svojho súpera pre boj o štvrťfinále ešte musí počkať do zajtra, no teoreticky to bude jeden z celkov USA, Švajčiarska alebo Česka. Ďen voľna je teda určite nutné využiť na sto percent.

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 18.2.2018 17:45