Tipos Extraliga

Semifinálový duel: Analýza play-off extraligy na Slovensku a predpovede finálového zápasu

Logo Tipos ExtraligyPo intenzívnej sezóne sa Tipos extraliga dostalo do vyraďovacej fázy, ktorá prináša nečakané zvraty a súboje plné napätia a vášne. V tomto článku sa pozrieme na analýzu semifinálových duelov, do prvého semifinále sa prebojovali Košice a Spišská Nová Ves a druhou dvojicou je Nitra a Michalovce.

Tieto dvojice si to rozdajú o postup do finále, kde sa rozhodne o víťazovi titulu majstra. Čakanie na víťaza si môžete skrátiť zábavou a hraním hier o ktorých sa viacej dočítate na stránke kasinoslovensko10.com, nájdete tam podrobné recenzie na kasína, informácie o výhodných bonusoch a hrách. 

V predchádzajúcich zápasoch play-off sa udialo viacero prekvapení. Jedným z najväčších prekvapení bolo vyradenie Popradu v štvrťfinále, pretože skupinovú časť vyhrali práve hokejisti z Popradu s miernym náskokom pred Michalovcami. 

V tomto bode naozaj každý túži po zisku titulu majstra Tipos extraligy, nakoniec sa ním stane iba jeden tím, ktorý zvládne tieto posledné zápasy extraligy najlepšie. Mimoriadne napínavý je súboj medzi Košicami a Spišskou Novou Vsou, pretože stav série je momentálne vyrovnaný 2:2, čo sľubuje poriadne napínavú bitku až do konca. Medzi fanúšikmi sú tieto dva tímy známe svojou rivalitou a dramatickými zápasmi. 

Naopak séria medzi Nitrou a Michalovcami sa zdá byť menej vyrovnaná. Stav série je 3:1 v prospech Nitry, takže v najbližšom zápase môže rozhodnúť o postupe o finále. V ďalšej časti si podrobnejšie z analyzujeme oba semifinálové zápasy. Čo si myslíte, kto sa prebojuje do finále? Naši analytici sa pokúsia predpovedať finálovú dvojicu na základe podrobných analýz.

Košice vs. Spišská Nová Ves

Pred začiatkom tejto série sa mnoho odborníkov zhodovalo na tom, že to bude najvyrovnanejšia séria v doterajšej play-off. Prvý zápas v sérii začala víťazne Spišská Nová Ves po tesnom súboji 5:4 na domácom ľade. V druhom zápase nadviazali “Spišiaci” na víťazstvo z prvého zápasu a vyhrali suverénne 4:0. O víťazstve rozhodli na začiatku druhej tretiny dvoma strelenými gólmi a dvomi gólmi v závere tretej tretiny. Oba tímy sa presunuli na tretí zápas do košickej Steel Arény, kde sme mohli vidieť úplne iný hokej zo strany Košických hráčov. 

V treťom zápase sa v prvej tretine oba tímy oťukávali a taktizovali, ale v druhej časti to Košičania rozbalili naplno a tromi gólmi sa dostali do pohodlného vedenia. Dôležitú rolu zohrali košické presilovky, ktoré využili s úspešnosťou 60 percent. V záverečnej tretine zavŕšili Košičania svoju výhru ďalšími troma gólmi a znížili stav série na 2:1. Dôležitú rolu zohral Marek Slovák, ktorý prispel k víťazstvu Košíc hetrikom. V štvrtom zápase si domáci Košičania vybojovali víťazstvo vďaka ich silným presilovkám, a tak je po prvých štyroch zápasoch stav série vyrovnaný 2:2. Takže sa súboj o finále začne od začiatku, avšak postupujúcemu tímu stačia iba dva vyhraté zápasy. 

Košičania sa v posledných dvoch zápasoch blysli 100% oslabovkami a neinkasovali z 11 oslaboviek ani jeden gól. Zatiaľ, čo v presilovkách im taktika naozaj vychádza. Obaja tréneri predviedli v zápasoch zaujímavé stratégie. Košice sa sústredili na rýchle útoky a následne vyvíjali tlak na obranu Spišskej Novej Vsi. Z čoho pramenili chyby v obrane a zbytočné vylúčenia. Veľkou oporou Košickej ofenzívy je Brett Pollock z Kanady, ktorý má na konte najviac bodov v tabuľke najproduktívnejších hráčov.

Košice vs Spišská Nová Ves

Nitra vs. Michalovce

Ako sme už spomínali, Nitra sa stala prekvapením tohtoročnej sezóny Tipos extraligy. V tejto semifinálovej dvojici boli jednoznačným favoritom HK Dukla Ingema Michalovce. Po vyradení Popradu sú práve Michalovce najvyššie nasadením tímom, pretože skončili v základnej časti druhý. Hneď v úvodnom zápase sa hráči Nitry postarali o ďalšie prekvapenie, pretože po vyrovnanom zápase sa nakoniec z víťazstva tešili hráči spod Zobora. 

V druhom zápase Nitra doslova deklasovala Michalovce, od samého začiatku ukázali vysokú efektívnosť a využili poskytnuté presilové hry na strelenie rýchlych gólov. Po prvej tretine bol stav 5:0 v prospech Nitry, ktorý už Michalovce nedokázali zvrátiť a zápas tak napokon skončil vysokým rozdielom 8:2 pre hráčov spod Zobora. Po tomto zápase bol stav série 2:0 v prospech Nitry. 

V treťom zápase mohla Nitra pokračovať v spanilej jazde za postupom do finále. Po prvých dvoch tretinách to mala aj dobre rozohrané, na kocke nad hlavami svietil stav 4:2 pre domácu Nitru. V poslednej tretine však Nitra poľavila a dopustila sa viacero chýb, ktoré využili hráči z Michaloviec a v záverečných 15 minútach otočili skóre 5 strelenými gólmi na záverečných 7:4. V štvrtom zápase sa Nitra opäť dostala po využitých presilovkách do vedenia, ale víťazstvo si už nenechala ujsť a pred domácimi fanúšikmi vo vypredanej aréne zvíťazili 5:1. 

V bráne Michaloviec je jednoznačne najlepší brankár slovenskej najvyššej súťaži Stanislav Škorvánek, ktorý má vysokú úspešnosť zákrokov vo výške 91.86%. Na druhej strane kľúčovou oporou Nitrianskeho tímu je útok, pretože sa môže pochváliť jedným z najefektívnejších útokov v lige. O víťazovi môže rozhodnúť už nasledujúci duel, pretože sa semifinálové série hrajú na 4 víťazné zápasy.

Nitra vs Michalovce

Bitka o finále: Kto postúpi do finále?

V semifinálovom súboji medzi Nitrou a Michalovcami sa javí viac pravdepodobný postup Nitry. Kto by to bol povedal pred začiatkom play-off, že hokejisti z Nitry budú bojovať o finále a budeme im dávať vyššiu pravdepodobnosť, ako Michalovčanom, však? Chlapci z Nitry, ktorí po základnej časti skončili na ôsmom mieste a do štvrťfinále sa museli prebojovať cez predkolo, kde porazili Trenčín tesne 3:2. Avšak, stav série je 3:1 a Nitra pôsobí na ľade celkovo dominantnejším dojmom.

V súboji týchto dvoch tímov bude zaujímavé sledovať Miloša Bubelu, ktorý sa stal hviezdou štvrťfinále, keď strelil postupujúci gól do bránky Popradu. Dokáže prekonávať aj Škorvánka a pokračovať v nastolenom trende. Na druhej strane sa oplatí pozerať na Martina Bodáka, ktorý bude kľúčový pre Michalovce v ofenzíve aj defenzíve, pretože podáva kvalitné a stabilné výkony. Nitra sa určite pokúsi hrať aj naďalej svoj ofenzívny hokej. Bude to podľa vás stačiť? Uvidíme.

Naopak, v druhej semifinálovej dvojici, v ktorej si to medzi sebou rozdávajú HC Košice a Spišská Nová Ves, sa zdá byť situácia oveľa vyrovnanejšia. Všetko bude záležať na tom, či sa podarí Košiciam udržať vysokú úspešnosť v presilových hrách, tak ako v predchádzajúcich zápasoch. Hráči Spišskej Novej Vsi môžu postúpiť do finále disciplinovanou hrou bez zbytočných vylúčení. 

Kľúčovou postavou ich tímu je Anthony Nellis, pokiaľ sa dokáže dostať do rýchlych protiútokov v ktorých sa Kanaďan cíti ako doma, tak to bude veľmi zaujímavé sledovať. Taktika Košíc bude jednoznačne donútiť súpera k vylúčeniam svojou agresívnou hrou a vysokým napádaním.

Michalovce statočne bojujú, ale Nitra má momentálne v sérii navrch. Uvidíme, ako to napokon dopadne. V druhom súboji si naozaj netrúfneme predpovedať postupujúceho nakoľko je stav 2:2 a môže to dopadnúť naozaj akokoľvek. 

Záver

Semifinálové súboje Tipos extraligy sú stále v plnom prúde a fanúšikovia s napätím očakávajú, ktoré tímy sa prebojujú do rozhodujúceho finálového zápasu. Obe semifinálové série sú mimoriadne vyrovnané a ponúkajú množstvo zvratov. Či už postúpi Nitra alebo Michalovce z jednej semifinálovej dvojice a Košice či Spišská Nová Ves z tej druhej, fanúšikovia sa môžu tešiť na naozaj napínavé a dramatické finále o titul majstra Slovenska.

Všetky tímy v semifinále play-off preukázali počas sezóny a vyraďovacej časti svoju kvalitu, súdržnosť a schopnosť uspieť aj pod veľkým tlakom. Vrchol sezóny je najväčšou hokejovou poctou pre hráčov, ale aj zážitkom pre verných hokejových fanúšikov. 

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 9.4.2024 13:28