MS 2024

V Humennom budú hokejisti čeliť Švajčiarom, s nováčikom Rayenom Petrovickým

PrípravaTréner Craig Ramsay a generálny manažér Miroslav Šatan vybrali 23 hráčov na tento týždňový kemp slovenskej hokejovej reprezentácie v Humennom, ktorí sa postavia proti Švajčiarom v rámci podujatia Kaufland Challenge. Medzi nominovanými hráčmi sa objaví aj debutant Rayen Petrovický.

Vedenie národného tímu kreovalo nomináciu v uplynulých dňoch predovšetkým vzhľadom na vývoj play-off sérií v súťažiach doma na Slovensku a v Česku. Od utorka 2. apríla pozvalo dvadsať hráčov do neoficiálneho tréningového kempu. Jeho úlohou bolo udržať potenciálnych reprezentantov v kondícii pred prvým oficiálnym zrazom v príprave na šampionát. „Niektorí hráči vypadli pred dlhším časom, preto sme usúdili, že je prospešné vytvoriť im podmienky na trénovanie, aby sa zahriali a dostali do pracovného tempa. V Humennom už pôjdu všetci naplno. Keďže vstupenky sa vypredali ani nie za hodinu, verím, že na štadióne zavládne perfektná atmosféra a diváci si prvú návštevu slovenskej reprezentácie v meste užijú,“ verí generálny manažér slovenskej reprezentácie Miroslav Šatan.

V dvojzápase proti Švajčiarsku v Humennom sa predstaví väčšina účastníkov neoficiálneho tréningového kempu doplnená o obrancu Dávida Mudráka zo Zvolena a brankára Filipa Belányiho z Popradu. V nominácii figuruje aj Rayen Petrovický, ktorý dosiaľ neštartoval za Slovensko v mužskej kategórii. Dvadsaťdvaročný obranca začal sezónu vo Vsetíne, neskôr nastúpil na jeden zápas v českej extralige za Liberec a napokon finišoval v materskej Dukle Trenčín. V minulosti viedol slovenský juniorský výber na MS hráčov do 20 rokov aj z pozície kapitána. „Je to pre mňa veľký úspech, splnený sen. V závere sezóny som sa cítil fajn, no bolo pre mňa prekvapenie, že ma tréneri zavolali a dali mi šancu. Som za to rád. Sezóna nebola jednoduchá. Po prestupe do Trenčína som sa na ľade našiel, cítil som sa oveľa lepšie. Na zápasy proti Švajčiarom sa pripravím čo najlepšie, aby som sa ukázal v dobrom svetle," povedal Rayen Petrovický. 

Najskúsenejším hráčom vo výbere je obranca Mário Grman so 65 štartmi. Nasledujú útoční lídri Róbert Lantoši (61) s Lukášom Cingelom (60) a za nimi ďalší bek Michal Ivan (46). Viacerí hokejisti z tímu debutovali v reprezentačnom drese na mužskej úrovni len nedávno – či obrancovia Bačik s Brinckom, alebo útočníci Kašlík, Kusko a Kukuča. „Začiatok prípravy je vždy náročný. Mnoho klubov hrá play-off v rôznych krajinách, ešte niekoľko dní pred úvodným kempom spravidla nevieme, koho budeme mať k dispozícii. Preto sme museli hľadať aj iné možnosti a povolať i menej skúsených hráčov. V minulosti sa neraz stalo, že niektorí hokejisti z prvého týždňa prípravy sa prepracovali až na majstrovstvá sveta. Neverili, že sa to môže stať a stalo sa. Možno uvidíme podobný príbeh aj tento rok,“ doplnil Miroslav Šatan.

Slováci sa zídu na zraze v prvom oficiálnom týždni prípravy v pondelok v Humennom. Duely proti Švajčiarom, aj na obrazovkách televízie JOJ Plus, sú na programe vo štvrtok 11. apríla aj v piatok 12. apríla zhodne od 16.30 h. Oba zápasy sú už niekoľko dní vypredané. „Humenné zažilo prvýkrát extraligovú sezónu, teraz doň premiérovo zavíta národný tím. Ukazuje sa, že je to hokejové mesto. Verím, že ľudia, hráči, funkcionári v klube budú pracovať na tom, aby sa v budúcnosti vrátili na extraligovú mapu. Návšteva reprezentácie ich v tejto snahe môže povzbudiť a mnohých mladých hokejistov zas inšpirovať v ich hokejovej ceste. Pevne verím, že všetci, ktorí prídu, si budú môcť užiť víťaznú emóciu,“ želá si Miroslav Šatan. 

Nominácia SR A na VT v Humennom a dvojzápas prot Švajčiarsku (8. – 12. apríla 2024)

Meno Klub Zápasy Góly
BRANKÁRI
Filip BELÁNYI HK Poprad 1 0
Samuel HLAVAJ HC Škoda Plzeň (ČR) 12 0
Dávid HRENÁK HC Bílí Tygři Liberec (ČR) 2 0
OBRANCOVIA
Patrik BAČIK HC`05 Banská Bystrica 2 0
Boris BRINCKO HK Poprad 2 0
Martin BUČKO HC Škoda Plzeň/HC Dynamo Pardubice (ČR) 31 1
Andrej GOLIAN HC Slovan Bratislava 17 0
Mário GRMAN HC Vítkovice (ČR) 65 1
Michal IVAN Bílí Tygři Liberec (ČR) 46 1
Rayen PETROVICKÝ HK Dukla Trenčín 0 0
Dávid MUDRÁK HKM Zvolen 20 2
ÚTOČNÍCI
Jozef BALÁŽ HK Dukla Trenčín 15 6
Lukáš CINGEL HC Kometa Brno (ČR) 60 8
Martin FAŠKO-RUDÁŠ HC Bílí Tygři Liberec (ČR) 30 3
Marek HECL HKM Zvolen 10 0
Matej KAŠLÍK HKM Zvolen 6 2
Andrej KOLLÁR HC Kometa Brno (ČR) 25 3
Andrej KUKUČA HK Poprad 4 1
Silvester KUSKO HC Olomouc (ČR) 3 0
Róbert LANTOŠI BK Mladá Boleslav (ČR) 61 10
Oliver OKULIAR Mountfield HK (ČR) 24 7
Samuel TAKÁČ HC Slovan Bratislava 26 8
Alex TAMÁŠI Mountfield HK (ČR) 37 6
REALIZAČNÝ TÍM
Generálny manažér Miroslav Šatan
Manažérka Zuzana Chrenková
Hlavný tréner Craig Ramsay
Asistent trénera Peter Frühauf
Asistent trénera Ján Pardavý
Asistent trénera Róbert Petrovický
Tréner brankárov Ján Lašák
Video analytik Igor Andrejkovič
Kondičný tréner Ján Kovačič
Lekár MUDr. Roman Hunák
Fyzioterapeut Vladimír Čavojec
Výstrojový manažér Marek Giertl
Výstrojový manažér Juraj Stopka 
Média manažér Peter Jánošík
Média manažér Tomáš Kyselica

PROGRAM KAUFLAND CHALLENGE 2024 (naživo na JOJ Plus)

ŠTVRTOK 11. APRÍLA

16.30 Slovensko – Švajčiarsko

PIATOK 12. APRÍLA

16.30 Slovensko – Švajčiarsko

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 9.4.2024 07:03