hockey-LIVE

VIDEODOKUMENT: Ivan Feneš a Roman Sýkora sa vrátili z inšpekčnej cesty v USA

Šéftréner slovenských mládežníckych hokejových reprezentácií Roman Sýkora a tréner národného tímu do 20 rokov Ivan Feneš absolvovali na prelome septembra a októbra inšpekčnú stáž v Spojených štátoch amerických. Medzi ciele tripu patrili snaha o skvalitnenie projektu centralizovanej prípravy hráčov do 18 rokov, stretnutia s viacerými slovenskými mládežníckymi reprezentantmi, ktorí pôsobia v systéme prestížnych súťaží USHL, AHL i NHL a nadviazanie kontaktov s ich súčasnými trénermi a tímovými manažérmi. Vďaka nim budú mať Ivan Feneš s Romanom Sýkorom aktuálne informácie o stave reprezentantov. Zároveň veria, že nadviazané kontakty uľahčia komunikáciu s klubmi ohľadom uvoľnenia hráčov na decembrové majstrovstvá sveta juniorov vo Švédsku.

POZRITE SI VIDEODOKUMENT Z INŠPEKČNEJ CESTY ROMANA SÝKORU A IVANA FENEŠA V USA

Myšlienka inšpekčnej cesty, respektíve stáže v USA vychádzala z predstáv skvalitniť a dostať do konfrontácie projekt centralizovanej prípravy hráčov do 18 rokov s tréningovým stanom v areáli Strednej športovej školy v Poprade. Viacerí jeho účastníci v minulosti absolvovali turnaj All Ivy Showcase na Floride, v rámci ktorého sa mohli spojiť s univerzitnými tímami a zabojovať o štúdium na poprednej americkej vysokej škole s pôsobením v uznávanej súťaži NCAA. „Zistili sme však, že to nie je správna forma. Hľadali sme alternatívy, ako zapojiť náš projekt do konfrontácie v Spojených štátoch počas septembra. Zistli sme, že v tomto termíne je v Pittsburghu turnaj USHL Fall Classic,“ naznačil hlavný dôvod vycestovania šéftréner slovenských mládežníckych reprezentácií Roman Sýkora.

Lepší prehľad

Podujatie USHL Fall Classic sa konalo už ôsmy rok za sebou. Ide o prípravný turnaj pred začiatkom sezóny, na ktorom sa zúčastnilo všetkých 16 tímov z USHL a za päť dní odohrali dva zápasy. Podujatie navštívilo takmer 400 skautov z NHL i vysokých škôl z okolitého regiónu. Mali možnosť vidieť nielen hráčov z najlepšej americkej juniorskej súťaže, ale aj z divízií do 18, 16 a 15 a 14 rokov. Celkovo sa na podujatí zúčastnilo 80 elitných mládežníckych tímov a viac ako 1600 hokejistov. Skautom najviac imponuje, že majú taký počet talentov na istý čas pod jednou strechou. „Chceli sme si pozrieť kvalitu turnaja, aby sme dokázali vyhodnotiť, či má zmysel, aby na ďalších ročníkov participoval aj náš projektový tím do 18 rokov. Tento účel cesta splnila,“ vravel Roman Sýkora.

Ďalšou jej výhodou bola skutočnosť, že sa jednom mieste sa zídu viacerí slovenskí mládežnícki reprezentanti. Z dôvodu juniorského šampionátu vo Švédsku, ktorý štartuje už o dva a pol mesiaca, bol dôležitý nielen kontakt s nimi, ale aj s ich trénermi a tímovými manažérmi. „Stretli sme sa s viacerými našimi hráčmi, či to boli brankári Gajan, Urban, útočníci Nemec, Ferkodič, Pekarčík, Kiss, Cisár, Žlnka, Molnár, Mišiak a ďalší. Zoznámili sme sa s ich trénermi, vymenili si telefónne čísla. Môj prehľad o hráčoch bude oveľa lepší. Dnes je jednoduchšie vziať telefón, zavolať a získať informácie. Nemusím otravovať chalanov, pýtať sa ich, v akej sú pozícii. Informáciu dostanem od tých najpovolanejších. Zažiť turnaj USHL Fall Classic, spoznať toľko odborníkov a stretnúť známe tváre bol skvelý zážitok,“ hodnotil tréner dvadsiatky Ivan Feneš. 

Nemec čoskoro v NHL

V Pittsburghu si spolu s Romanom Sýkorom pozreli aj tréning tímu Penguins s najväčšími hviezdami vrátane Sidneyho Crosbyho či Jevgenija Malkina. „Videli sme v akcii mladých hráčov aj veteránov. Podrobne sme sledovali ich prístup na tréningu. Musíme povedať, že nie je rozdiel v cvičeniach, ktoré na tréningu robíme. Do značnej miery sú podobné. Azda najväčší rozdiel je v profesionalite a prístupe. V Pittsburghu šli všetci hráči nie na sto, ale na stodesať percent. To z nich robí hráčov v najlepšej lige na svete. Bola to pre nás obrovská škola,“ vravel Roman Sýkora.

Z Pittsburghu zamierila slovenská dvojice na východné pobrežie USA, konkrétne do Bostonu, kde odštartovala sériu prípravných súbojov NHL. Navštívili duel Bostonu s NY Rangers, v ktorom sledovali Adama Sýkoru, následne súboj New Jersey Devils so Šimon Nemcom v akcii. „Vidieť Adama, ako sa zhostil role na ľade, ako zapadol medzi ostrieľaných hráčov a ako bojoval o miesto v tíme NHL bol veľký zážitok. O Šimonovi ani nehovorím. Keď som sledoval jeho sebavedomé pôsobenie, pripadalo mi, že v NHL hrá už niekoľko sezón. Mal úlohu s extrémnou časovou porciou na ľade. Bolo cítiť, že tréneri vedia o jeho potenciále. A hoci ho poslali na farmu, som presvedčený, že do pár dní, možno týždňov ho vidíme v NHL,“ bilancoval tréner Ivan Feneš. 

Cestu treba opakovať

Po pobyte v New Yorku sa s Romanom Sýkorom rozdelili. Šéftréner mládežníckych reprezentácií zamieril na Slovensko, kouč dvadsiatky do Vermontu, kde na miestnej univerzite pôsobí v pozícii asistenta Scott Moser, ktorý bude vo Švédsku tretíkrát súčasťou trénerského štábu slovenskej juniorskej reprezentácie na juniorskom šampionáte. Scott Moser sa o trénerského kolegu Ivana Feneša postaral fantasticky. „Vo Vermonte bola moja najdlhšia zastávka. Strávil som tam sedem dní, z toho prvé štyri som bol od rána do večera so Scottom v práci. Ako keby som bol člen realizačného tímu mužstva z Vermontskej univerzity. Videl som hokejové tréningy, program, zázemie aj okolie. Vzbudzuje to rešpekt a zároveň obdiv, že takéto niečo v USA funguje. Je to pre nás veľký vzor,“ pokračoval v hodnotení Ivan Feneš, ktorý dovedna strávil v Spojených štátov 21 dní.

Pracovná cesta v zámorí bola pre oboch zástupcov slovenského hokeja mimoriadne obohacujúca. Mali možnosť vidieť nielen veľa hokejového, ale i nehokejového diania. Priniesli si mnoho informácií, ktoré plánujú súhrnne spracovať a distribuovať slovenským trénerom. „Absolvovali sme niekoľko stretnutí s hráčmi, trénermi. Videli sme tréningový proces i zápasy. Ak si kouč podá s vami ruku, sedíte s ním hodinu a debatujete, vymeníte si telefónne čísla, je to veľmi dobrý krok smerom k skladaniu kádra na majstrovstvá sveta do 20 rokov. Ďalším plusom bolo, že sme videli úroveň jednotlivých líg. Ak niektorý z našich hráčov bude chcieť ísť do USA, dokážeme vyhodnotiť, či je to preňho správny krok alebo nie. Hovorí sa, že lepšie raz vidieť, než stokrát počuť. Môžeme to potvrdiť. Verím, že na základe tejto skúsenosti budeme takéto cesty opakovať pravidelne,“ dodal Roman Sýkora.

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 16.10.2023 08:55