hockey-LIVE

Ako hrať herné automaty - sprievodca pre začiatočníkov

automatHerné automaty sú najrozšírenejšími hazardnými hrami na súčasných online kasínach. Pre efektívne hranie týchto hier je nutné sa zoznámiť s ich priebehom a spoznať niektoré výhody. Herné automaty sú dnes plne digitalizované hry dostupné cez web aj mobilné zariadenia. Je možné ich hrať s plnou automatizáciou, užívať si krásne animácie a bonusové funkcie. Aj ďalšie aspekty je ale nutné pokladať za dôležité. Či sú kasíno a automaty online bezpečné, aká je návratnosť alebo kvalita a férovosť softvéru. Na to sa zameria tento článok, ktorý hracie automaty priblíži začiatočníkom.

Šanca a ako im rozumieť

Hazardné hry sú z väčšiny hrou náhody. Aj tieto náhody a šťastie je však možné prikloniť na stranu hráča prostredníctvom zvýšenia šancí. V prípade herných automatov sú šance vyjadrené ako tzv. RTP (Return-To-Player). Samotná hodnota je vyjadrená v percentách a predstavuje návratnosť hráčom. Vo svojej podstate uvedené percento RTP predstavuje šancu hráča na návratnosť. Teda aké percento stávok je možné na hernom automate premeniť.

Výhodou online herných kasín je to, že RTP hodnota je verejne dostupnou a overiteľnou informáciou. Skutočne kvalitné kasína uvádza toto percento priamo pri každej hre. V opačnom prípade je však možné vyhľadať online automaty na stránkach poskytovateľa herného softvéru alebo cez recenzie automatov. Týmto spôsobom je možné jednoducho percento šance zistiť. Najkvalitnejšie hry disponujú percentom v rozmedzí od 95 – 99 %. Naopak, hry s nižším percentom predstavujú pomerne nízke šance a je lepšie si nájsť kvalitnejšiu alternatívu.

Venovať pozornosť svojim prostriedkom

Správa vlastného rozpočtu pre hracie automaty - tzv. bankroll manažment sa najčastejšie skloňuje pri pokerových hrách. Aj v prípade herných automatov je ale povedomie nad vlastnými prostriedkami dôležité. Najmä je dôležité tiež hrať iba o tie peniaze, o ktoré si človek môže dovoliť prísť. Zodpovedné hranie je veľmi dôležité a odporúča sa používať kasína, ktoré poskytujú možnosť limitov.

V rámci nastavených limitov je možné hrať pohodlne bez obáv z možného presiahnutia vlastného bankrollu, čo môže mať pre človeka ničivé následky. Limity umožňujú nastaviť také obmedzenia, ako sú obmedzenia maximálnych stávok, maximálne prehry alebo hracieho času. Ďalším spôsobom, ako efektívne spravovať vlastný rozpočet je prostredníctvom samotných vkladov na kasíno. Vždy je dôležité si vymedziť herný rozpočet zvlášť od bežných platieb a nikdy ho neprekračovať.

Výber herného poskytovateľa

Poskytovateľov herného softvéru je na dnešnom trhu celý rad. Je možné vyberať z mnohých developerov, od gigantov na trhu až po indie štúdia. Tu je dobré sa zamerať na niekoľko faktorov pri posudzovaní kvality poskytovateľa. Prvým ukazovateľom je vždy už spomínané percento návratnosti pre výherný automat, ktoré určuje šance hráčov na návratnosť. Ďalej je dobré sa zamerať na známe značky, ktoré sú známe kvalitným matematickým modelom a majú skúsenosti s online kasínami.

Výber herného softvéru je však dôležitý aj podľa herného štýlu hráča. Niektoré spoločnosti sa môžu zameriavať primárne na webové alebo naopak mobilné hry. Hráči ďalej môžu preferovať špecifické rozhranie hry – či už jazykové, grafické alebo podľa počtu herných valcov. Medzi popredných poskytovateľov na trhu s kvalitným výberom hier patria:

⦁ Microgaming,
⦁ NetEnt,
⦁ Yggdrasil,
⦁ Kajot
⦁ BGaming
⦁ a ďalšie

Výber najlepšieho automatu

Podľa výberu herného kasína je možné vyberať samotnú slot hru. Niektoré kasína disponujú herným katalógom s obsahom niekoľko tisíc hier. V takom prípade môže byť najmä pre začiatočníkov zložité vybrať si to pravé. Herné automaty je možné vyberať podľa rôznych parametrov, ktoré spĺňajú predpoklad a preferencie hráča. Kvalitný herný automat by mal mať vysoké percento návratnosti. Ďalej by mal byť od kvalitného poskytovateľa hier a disponovať kvalitným rozmedzím limitov stávok.

Zároveň je ale nutné pamätať na vlastné preferencie – počet valcov, zaujímavú tému, možnosť využívať free spiny alebo automatizované hry.

Využívanie demohier

Predtým, než sa hráč ponorí do hier o skutočné peniaze je dobré sa s automatom zoznámiť. To je u väčšiny hier dnes bežne možné vďaka ich demoverziám. Tu je nutné pamätať na to, že niektoré kasína môžu sprístupniť demoverzie hier po dokončení registrácie. Demoverzia hráčom poskytuje možnosť hrať za virtuálne peniaze, vyskúšať si všetky prvky automatu a zoznámiť sa s rozhraním. Pred spustením tejto hry je nutné zvoliť si "hru zadarmo" alebo "demo", aby nedošlo k vloženiu stávok z vlastných prostriedkov. V rámci demá je možné sa zoznámiť s celým priebehom hry, ale aj využívaním bonusových funkcií.

Bonusové príležitosti

Herné kasína úplne bežne využívajú aj tzv. bonusy. Jedná sa o špeciálne bonusové ponuky v rámci promo alebo VIP programu. Tieto bonusy slúžia ako kompenzácia pre hráčov za vynaloženie finančných prostriedkov alebo dôvery voči kasínu. Bonusy je možné efektívne využívať na ponúkané hry v hernom katalógu. Je tak možné hrať a vsádzať za prostriedky od kasína namiesto vlastného vkladu. Má to však aj svoj háčik a tým sú bonusové podmienky. Pred použitím akéhokoľvek bonusu na herný automat je nutné sa zoznámiť s požiadavkami na čerpanie a vyberanie výhier. Medzi najčastejšie bonusy patrí najmä registračný bonus, bonus za vklad, bonus bez vkladu a roztočenie zadarmo.

Bonusové funkcie hry

Samotné herné automaty majú potom svoje bonusové funkcie. Jedná sa o špeciálne príležitosti ako hru predĺžiť, získať väčšiu výhru alebo hrať zadarmo. Každý herný automat má svoju vlastnú sadu bonusových funkcií, ktoré sú vypísané v informáciách po spustení každej hry. V rámci demoverzie je navyše možné sa s týmito bonusovými funkciami zoznámiť.

Základnými bonusovými funkciami sú scatter a wild symbol. Jedná sa o špeciálne symboly, ktorých kombinácia poskytuje hráčom odmenu - napríklad bonusové kolo alebo free spiny. Free spiny sú ďalej možnosťou ako roztočiť valce automatu zadarmo bez vlastnej stávky. Môžu byť odmenou za hru alebo ako bonus od kasína. Multiplier je bonus, ktorý môže zniekoľkonásobiť vyhranú čiastku na automate. Bonusové kolo potom poskytuje možnosť hru predĺžiť a tým zvýšiť vlastné šance.

Vloženie stávky

Základom hrania hier o skutočné peniaze je vloženie stávky. To je potrebné vykonať na začiatku hry. Tu si musí hráč rozmyslieť vlastný rozpočet a preferencie riskovania. Je dobré začať s minimálnou stávkou a postupne si budovať momentum. Zároveň je nutné podotknúť, že pri využívaní bonusov môže byť požadovaná stávka stanovená v podmienkach. Každý automat môže mať trochu iné rozhranie. Stávku je však väčšinou možné jednoducho nastaviť plusovým a mínusovým tlačidlom. Limity stávok sú uvedené po spustení každej hry a hráč sa tak môže rozhodnúť, či v hre zostane alebo nie. Akonáhle sú peniaze vložené, je nutné v hre pokračovať.

Roztočenie valcov

Po vložení vkladu peňazí je možné roztočiť herné vojne. Väčšina herných automatov disponuje užívateľským rozhraním v anglickom jazyku. Roztočiť valce je tak možné kliknutím na tlačidlo "spin," prípadne "play". Následne je hra spustená a začnú sa tvoriť prvé kombinácie. Pri klasických automatoch, ktoré majú tri valce a tri rady, je hra veľmi rýchla. Naopak, pri tzv. megaways môže hra niekoľko minút trvať. Megaways môžu mať až stovky herných radov a sú ideálne pre náročnejších hráčov.

Automatizované hranie hier

Jedným zo spôsobov hrania slot hier je automatizovanou hrou. Tú je možné nastaviť pred spustením samotnej hry a to kliknutím na tlačidlo „auto“. Tento režim hry od hráča po spustení samotnej hry nevyžaduje žiadne ďalšie zasahovanie. Slot hra postupuje automaticky priebehom – vrátane bonusových kôl alebo využitia free spinov.

Hranie herných automatov na online kasínach je dostupné pre hráčov všetkých skúseností. Začiatočníci môžu jednoducho nájsť kvalitné automaty s možnosťou rýchlej a jednoduchej hry. Nech už má človek akékoľvek skúsenosti, vždy je dobré pamätať na zodpovedné a bezpečné hranie hier.

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 9.1.2023 15:45