MS "U20"

Šampionát zrušili. Hráči sú frustrovaní, Feneš: Od prvého dňa veci nefungovali, ako sme očakávali

Ivan FenešMajstrovstvá sveta juniorov 2022 v Kanade boli oficiálne zrušené. Dôvodom je šírenie koronavírusu, ktoré v posledných hodinách vyradilo z hry viacero národných tímov. Informáciu oficiálne potvrdila Medzinárodná hokejová federácia.

Situácia so šírením ochorenia COVID-19 sa organizátorom nekontrolovateľne vymkla spod kontroly asi pred dvoma dňami. Prví síce putovali do karantény hokejisti Švajčiarska ešte pred štartom šampionátu a neskôr Rakúšania, v ďalších dňoch sa však situácia upokojila. Druhá vlna nákazy sa medzi tímami rozšírila približne pred 30 hodinami. Do izolácie zamierili hokejisti USA a keďže nemohli nastúpiť na duel so Švajčiarskom, prehrali ho kontumačne 0:1. Rovnaký scenár sa opakoval v stredu pri zápasoch Slovenska s Ruskom, respektíve Česka s Fínskom. Do karantény museli ísť Rusi a Česi, obaja mali po jednom pozitívnom prípade. Američania dva. 

Za posledný deň sa situácia zhoršila natoľko, že v stredu o 13.00 miestneho času mimoriadne zasadol direktoriát turnaja, aby rozhodol o jeho ďalšom osude. Slováci sa medzitým riadne pripravovali na stredajší duel. Ráno vzhľadom na skorý štart zápasu síce neabsolvovali rozkorčuľovanie, ale analytickú prípravu na súpera áno. Približne desať minút pred dvanástou hodinou miestneho času (cca 19.50 SEČ) – necelú polhodinu pred odchodom na zápas – dostali echo, že v ruskom tíme sa vyskytol pozitívny prípad na koronavírus, pričom podľa ruských médií ním bol 16-ročný supertalent Matvej Mičkov. Organizačný výbor šampionátu potvrdil našej výprave informáciu neskôr.

Slováci zostali v hoteli v Red Deere, kde sú ubytovaní. Následne sa presunuli na štadión, aby absolvovali popoludňajší tréning namiesto zápasu. Na ten však už nevykorčuľovali. Z direktoriátu dorazila správa, že juniorský šampionát bol zrušený. „Pokračujúce šírenie ochorenia COVID-19 a variantu Omikron nás prinútilo prerobiť protokol takmer ihneď po príchode všetkých tímov, aby sme dokázali zastaviť potenciálne šírenie vírusu. Testovali sme na dennej báze. Pokiaľ sa vyskytli pozitívne prípady, tímy putovali do karantény. Snažili sme sa urobiť to najlepšie, aby sme vytvorili podmienky potrebné pre bezpečné podujatie. Bohužiaľ, nestačilo to. Zameriame sa na to, aby sa všetci hráči a členovia realizačných tímov dostali bezpečne domov,“ povedal pre oficiálny web IIHF jej prezident Luc Tardif. 

„Ťažko sa mi hľadajú slová. Na všetko, čo sa tu udialo. Všetkých nás to mrzí. Prioritou je zdravie hráčov a ľudí, ktorí sú tu. Ak na to organizátori mali dôvod, asi urobili rozumné rozhodnutie,“ zhodnotil tréner Ivan Feneš. Na margo podmienok takzvaného „chráneného prostredia“, ako kanadskí organizátori nazvali náhradu takzvanej bubliny, doplnil: „Od prvého dňa nefungovali veci, ako sme očakávali. Síce sme sa pohybovali medzi izbou, stravovacou miestnosťou a kabínou a von sme nesmeli chodiť, od prvého dňa sa v hoteli pohybovali cudzí hostia. Vrcholom všetkého je plánovaná organizácia svadby na stredajší večer. Nepochopiteľné...“

Slováci odohrali na juniorskom šampionáte dva zápasy. Hoci s USA (2:3) i Švédskom (0:3) prehrali, podali mimoriadne solídne výkony, ktoré ich naďalej predurčovali pomýšľať na úspech na celom turnaji. „Podarilo sa nám zložiť skvelý tím, ktorý bol schopný konkurovať najlepším na svete. O to viac nás mrzí, že nemôžeme ďalej dokazovať našu kvalitu a prezentovať sa najlepšími výkonmi,“ uviedol tréner Feneš.

Nešťastní boli aj hráči. Keď sa v kabíne od členov realizačného tímu dozvedeli informáciu, že šampionát bol zrušený, všetci zmeraveli. Azda najväčší mix emócií prežíval brankár Šimon Latkóczy. Na šampionát prišiel výborne pripravený. Veril, že s tímom, ktorý Slovensko malo, mohol získať vytúženú medailu v poslednom roku jeho účasti na vrchole juniorskej kariéry. „Som veľmi prekvapený. Mám v sebe všetky druhy emócií. Neviem, či je to sklamanie alebo hnev. Nechápem, ako mohli organizátori toto dopustiť. Som vďačný, že som tu mohol byť pár dní. Užil som si to. Ale veľmi ma mrzí, že nemôžem pokračovať v turnaji. Ešte raz, som veľmi sklamaný. COVID bol aj minulý rok a vážnejší a organizátori to vedeli vyriešiť. Tento rok zlyhali,“ hovoril s horkosťou v hlase Šimon Latkóczy.

Ďalšie jeho vyjadrenia ako aj hlasy Juraja Slafkovského a Šimon Nemca nájdete v našom videu:

Slovenská reprezentácia do 20 rokov ihneď po oficiálnom oznámení organizátorov o zrušení turnaja začala riešiť možnosti leteckej prepravy na Slovensko. O ďalšom postupe bude informovať. 

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 30.12.2021 08:26