MS "U20"

Kapitánom Slovenska bude Kňažko, asistentmi Nemec a Faith

kapitán a asistentiKapitánom slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov na juniorskom šampionáte 2022 v Kanade bude Samuel Kňažko. Pre devätnásťročného obrancu to budú už druhé majstrovstvá sveta s céčkom na drese. Jeho asistentmi budú Šimon Nemec a Roman Faith.

Kapitána a asistentov oznámil trénerský štáb hráčom na spoločnom mítingu v utorok popoludní kanadského času. Hlavný tréner Ivan Feneš všetkých troch vytiahol spomedzi hráčskeho zoskupenia a zvyšku tímu oznámil rozhodnutie, na ktorom sa uzniesli nielen tréneri, ale i hráči a celý realizačný tím. „Sme presvedčení, že kapitánske céčko je v tých najsprávnejších rukách. Všetci sme sa zhodli, že Samo je pravý líder. Neraz nás presvedčil, že je nielen skvelý hokejista, ale aj vodca partie. Náš tím zároveň pri tejto voľbe ukázal veľký charakter. Na mene kapitána sa totiž jednohlasne zhodli všetci do jedného,“ povedal pre hockeyslovakia.sk hlavný tréner Ivan Feneš.  

Samuel Kňažko prijíma rolu kapitána na druhom juniorskom šampionáte po sebe s pokorou, ale zároveň zdravým odhodlaním. „Je to veľká výsada. Po minuloročných majstrovstvách som aj dúfal, že céčko dostanem. Vlani som bol kapitán medzi mladšími, teraz som jeden z najstarších. Vždy je však konečné rozhodnutie na tréneroch. Mohli sa rozhodnúť pre ktoréhokoľvek hráča, keďže tento rok máme v mužstve viacero lídrov. Preto ďakujem trénerom, že mi vložili dôveru do rúk,“ rozhovoril sa Samuel Kňažko vo videorozhovore pre hockeyslovakia.sk. Prvý príhovor k tímu absolvoval krátko po oficiálnom oznámení kapitánskej role. Zďaleka však nebol posledný: „S chlapcami sme už absolvovali spoločný míting, no pred prvým zápasom majstrovstiev sveta sa spolu ešte určite porozprávame. Aj o tom, ako by sme chceli hrať a ako by to malo vyzerať počas turnaja na striedačke a v kabíne.“

Vlani mal Samuel Kňažko iba 18 rokov. Hoci nepatril k najstarším hráčom na turnaji, tréneri v ňom videli líderský potenciál a vložili mu do rúk jednu z kľúčových úloh v tíme. Čo mladý bek urobí inak v porovnaní s minulým rokom v rovnakej pozícii? „Uvedomil som si, že viac vecí ako kapitán musím vziať na seba, najmä ak príde prehra. Pozitívne je, že mám možnosť viesť celý tím, a to je najlepšie, čo sa hráčovi môže stať, špeciálne v národnom drese. Mám dvoch asistentov, ktorí mi budú pomáhať. Máme za mužstvo väčšiu zodpovednosť, na druhej strane treba zdôrazniť, že lídrov je tu mnoho a tímový úspech bude závisieť od prístupu každého jedného hokejistu,“ hovorí Samuel Kňažko.

Hráčovi Seattlu Thunderbirds v zámorskej juniorskej WHL, ktorý má na konte už aj 22 štartov za mužskú reprezentáciu, nebude robiť problém zvýšiť hlas v kabíne, ak si ho situácia vyžiada „Ak sa odohrá niečo negatívne, je potrebné zvýšiť hlas. Uvedomujem si však, že to nie je zakaždým ideálna možnosť. Hokej je tímový šport. Ak chceme bojovať o najlepšie umiestnenia, hlas je občas potrebné zvýšiť,“ doplnil novopečený kapitán Samuel Kňažko.  

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 22.12.2021 15:44