Tipos Extraliga

Iniciatíva SZĽH vyšla, na finále extraligy môžu prísť diváci

FanúšikoviaÚrad verejného zdravotníctva SR v najnovšej vyhláške z pondelka 26. apríla povolil konanie hromadných podujatí vrátane športových s obmedzenou účasťou divákov na tribúnach. Spúšťačom tohto kroku bola iniciatíva Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), ktorý spolu s Jánom Mikasom z UVZ SR, konzíliom odborníkov v zastúpení pani Koščálovej a pána Šuvadu, tiež pána Klempu z biomedicinskeho centra SAV a s Pavlom Čekanom zo spoločnosti  MultiplexDX pripravil pilotný projekt „Návrat fanúšikov“. 

Hlavným motívom spomínanej iniciatívy bola účasť fanúšikov na finálových súbojoch TIPOS extraligy medzi Zvolenom a Popradom. SZĽH na projekte intenzívne pracoval niekoľko týždňov. „Sme veľmi radi, že iniciatíva, ktorú sme realizovali v kooperácii s vedcami a členmi konzília odborníkov, podnietila Úrad verejného zdravotníctva k povoleniu účasti divákov na hromadných podujatiach aj v ďalších športoch či odvetviach. V našom projekte budeme pokračovať tak, ako sme navrhli, aby sme si vedeli vyhodnotiť efektivitu a vykonateľnosť testovania pred hromadným podujatím a na základe výsledkov pripraviť plán účasti divákov na hokejových zápasoch v rôznych pandemických fázach v budúcnosti. Touto cestou by sme sa chceli poďakovať za spoluprácu a ústretovosť hlavnému hygienikovi Jánovi Mikasovi, konzíliu odborníkov v zastúpení Aleny Koščálovej a Jozefa Šuvadu, vedcovi Pavlovi Čekanovi zo spoločnosti MultiplexDX a tiež pánovi Borisovi Klempovi z biomedicínskeho centra SAV,“ povedal prezident SZĽH Miroslav Šatan. 

Úrad verejného zdravotníctva vo svojej pondelňajšej vyhláške definuje, že hromadné podujatie sa môže uskutočniť s divákmi maximálne pre 2000 osôb, ak je konané v exteriéri, respektíve 1000 osôb v interiéri. Počet účastníkov pritom nesmie prekročiť kapacitu 25 percent z celkovej kapacity na sedenie. Každý divák sa pred vstupom na hromadné podujatie musí preukázať negatívnym výsledkom výterového, resp. kloktacieho PCR testu nie starším ako 36 hodín a tiež negatívnym výsledkom antigénového testu nie starším ako 12 hodín. Na štadióne sa môžu zúčastniť iba fanúšikovia domáceho tímu, sedieť pritom môžu v každom druhom rade. Všetci účastníci musia dodržiavať predpísané rozostupy, mať prekryté horné dýchacie cesty a pravidelne si dezinfikovať ruky. Konzumácia nápojov a jedál v priestoroch konania podujatia ostáva naďalej zakázaná. 

V súvislosti s projektom „Návrat fanúšika“ bude musieť organizátor podujatia, teda HKM Zvolen alebo HK Poprad, zakaždým spracovať údaje pre Slovenskú akadémiu vied. Diváci si účasť na podujatí budú môcť zarezervovať registráciou a vypísaním dotazníka v príslušnej ticketingovej spoločnosti. Do sídla klubu si následne prídu prevziať vstupenku s balíčkom kloktacieho PCR testu, ktorý zrealizujú a dopravia k vyhodnoteniu na vopred určené miesto. V deň konania zápasu ešte musí každý potenciálny účastník absolvovať antigénový test v mobilnom odberovom mieste. Ak bude mať oba výsledky testov negatívne, môže prísť na štadión. Ak jeden z testov vyjde pozitívny, divák sa na podujatí nesmie zúčastniť a ďalej sa musí riadiť aktuálnou vyhláškou ÚVZ. Jeho neprenosná online vstupenka bude zablokovaná. Všetci účastníci podujatia absolvujú na ôsmy deň od konania podujatia aj kontrolný PCR test.

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 27.4.2021 07:16