hockey-LIVE

V auguste štartuje kvalifikácia Slovenského pohára, skupinová fáza v septembri

Slovenský pohár v hokeji začína písať v sezóne 2021/2022 svoju novodobú históriu. O novú trofej zabojuje dvadsať tímov zo všetkých troch seniorských súťaží na Slovensku. Extraligové kluby a finalista Slovenskej hokejovej ligy (SHL) zo Žiliny sú nasadení priamo do skupinovej fázy, ostatné mužstvá čaká v auguste kvalifikácia o postup do hlavného turnaja.

Slovenský pohár 2021/2022 nadväzuje na turnaj, ktorý sa hral na Slovensku v rokoch 1994 až 1997. Jeho víťazom sa vtedy stala štyrikrát za sebou Dukla Trenčín, ktorá sa však tentoraz do bojov o Slovenský pohár neprihlásila. Keďže ide o nový turnaj, každé seniorské mužstvo z troch slovenských súťaží sa do turnaja mohlo, ale nemuselo prihlásiť. 

Jednotlivé kvalifikačné vetvy a základné skupiny sú rozdelené na základe regionálneho princípu. Kvalifikácia Slovenského pohára začne 21. augusta zápasom medzi druholigovým Partizánskym a Skalicou z SHL. Celá kvalifikácia sa hrá na jeden víťazný zápas, výhodu domáceho prostredia má vždy rankingovo nižšie postavené mužstvo. Kvalifikácia je rozdelená na dve vetvy, z každej vzíde na konci jeden postupujúci do skupinovej fázy, ktorý doplní v skupine už vopred tri nasadené tímy. 

„Sme radi, že sa kluby do Slovenského pohára prihlásili. Veríme, že v ďalších sezónach ich bude viac. Cieľom je, aby diváci na štadiónoch nižších súťaží mali možnosť vidieť konfrontáciu svojho klubu s tímom z vyššej ligy,“ povedal manažér športového oddelenia SZĽH Rastislav Konečný. 

Hlavná skupinová fáza Slovenského pohára odštartuje 7. septembra reprízou finále SHL z ostatnej sezóny medzi Žilinou a Spišskou Novou Vsou, v „A“ skupine je okrem nich ešte aj Zvolen a jeden kvalifikant. V „B“ skupine na seba narazia východniarske celky z Košíc, Michaloviec, Prešova a taktiež si počkajú na jedného postupujúceho z kvalifikácie. V skupinovej fáze odohrajú tímy jeden vzájomný zápas na ľade nižšie postaveného mužstva v rankingu. 

Najlepšie dva tímy z oboch skupín postúpia do semifinále, v ktorom si do kríža zmerajú sily s celkami z druhej skupiny. Semifinále sa bude hrať počas reprezentačných prestávok v novembri a decembri na dva vzájomné duely (doma, von). V prípade vyrovnaného súčtu skóre z oboch zápasov sa bude v druhom zápase predlžovať, prípadne o postupujúcom rozhodnú až samostatné nájazdy. 

Finále sa odohrá na jeden zápas na neutrálnom ľade, prvého víťaza novodobej edície Slovenského pohára spoznáme začiatkom roka 2022. 

 

skupina A

  • HKM Zvolen
  • HK Spišská Nové Ves
  • VLCI Žilina
  • kvalifikant "vetva A"

 

7.9.2021 (utorok)

VLCI Žilina – HK Spišská Nová Ves

9.9.2021 (štvrtok)

VLCI Žilina – HKM Zvolen
kval. „A“ – HK Spišská Nová Ves

14.9.2021 (utorok)

HK Spišská Nová Ves – HKM Zvolen
kval. „A“ – VLCI Žilina

16.9.2021 (štvrtok)

kval. „A“ – HKM Zvolen

skupina A

skupina B

  • HK Dukla Ingema Michalovce
  • HC 21 Prešov
  • HC Košice
  • kvalifikant "vetva B"

 

9.9.2021 (štvrtok)

HC Košice – HC 21 Prešov
kval. „B“ – HK Dukla Ingema Michalovce

14.9.2021 (utorok)

HC 21 Prešov – HK Dukla Ingema Michalovce
kval. „B“ – HC Košice

16.9.2021 (štvrtok)

HC Košice – HK Dukla Ingema Michalovce
kval. „B“ – HC 21 Prešov

skupina B

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 12.8.2021 06:58