hockey-LIVE

3 rady, na čo si dať pozor pri stávkovaní na hokej

Je ľadový hokej vašim obľúbeným športom? Ak ste jeho fanúšikom, určite preferujete niektorú z líg a fandíte svojím tímom a hráčom. Vyznať sa v športe, ktorý chcete tipovať nie je nutné, ale určite nápomocné. Tu je pár rád, po ktorých budú vaše hokejové stávky chytrejšie, bezpečnejšie a veríme, že aj úspešnejšie. 

Aktuálny roster

Poznať zostavu, roster, či súpisku nie je vôbec klišé. Poviete si, určite mám prehľad v tíme, ktorý sledujem. Možno nie detailný, ale mám. Nenabádame na to , mať čo najpodrobnejšie info o hráčoch vášho obľúbeného tímu, ktorý sa objaví vo vašej stávke. Všimnite si hlavne, či nedošlo k neočakávaným zmenám. Zranenie hráča v nabitom kolotoči NHL, či KHL môže prísť zo dňa na deň. Oficiálne stránky klubov alebo univerzálne blogy, ktoré sa venujú aktuálnym zraneniam nemusia byť na zahodenie. Možno práve hráč prvej, či druhej lajny vynechajú najbližší zápas. Pokiaľ ide o brankára, otvára sa priestor pre analýzu počtu gólov atď. Zohľadnite to vo vašom tipe! Zranenia hráčov klubov NHL nájdete napríklad aj na https://www.tsn.ca/nhl/injuries. Predzápasové zostavy určite evidujú oficiálne fanúšikovské stránky jednotlivých hokejových klubov. Sú čoraz viac aktuálne a dôveryhodné.

Eric Stall zranenie kolena 2013
Zranený Eric Staal, november 2013, Zdroj: cbc.ca

Morálka tímu

Z času na čas sa stane, že mužstvo prepadne kríze. Ak sa tak stane a kríza pretrvá dlhšiu sériu, je možné, že sa to podpisuje aj pod morálku hráčov. Pokiaľ je zápasový kalendár dostatočne pravidelný ako v NHL, či KHL, mužstvo dokáže reagovať veľmi dobre práve v krízových situáciách. Ale ako to využiť? Práve pri zohľadnení všetkých ostatných faktorov, ako je zostava, forma, motivácia, prostredie, zranenia, brankári, rozhodcovia, či diváci, pozrite sa na hokejovú udalosť globálne z nadhľadu. A hlavne na kurzy stávkovej spoločnosti, ktorá ich ponúka. Porovnajte si ich s konkurenciou. Všimnite si, že niekedy sú dosť slušne znehodnotené práve jediným faktorom. Zlou sériou a potenciálne nízkou morálkou. Čo poviete, nie je stávka na tip proti outsiderovi až príliš nízko? Až tak veľmi sa verí tímu, ktorý je priemerný a musí potvrdiť rolu favorita proti „zdecimovanému“ súperovi? Zvážte a nebojte sa úmerne vášmu banku skúsiť stávku práve na outsidera. Možno ide len o „public bet“. To znamená, že stávkové kancelárie naberajú veľké množstvo stávok jednostranne. O outsidera nik nestojí, no práve tam sa skrýva možná hodnota.

Hráči Buffalo Sabres
Kríza hráčov Buffala v sezóne 2017/2018, Zdroj: nbcsports.com

Pozor na prostredie

Zatiaľ čo pri veľkých medzinárodných reprezentačných turnajoch hrá prostredie rolu iba pre domáci tím, v ligách je tento atribút variabilnejší. Prostredie je faktor, ktorý je zohľadnený v kurzoch bookmakerov ako jeden z prvých. Či hráte doma alebo vonku je v lige dlho vopred známe. Ak aj dôjde k nejakej náhlej zmene miesta zápasu, rýchlosť zmeny kurzov je takisto vysoká. Túto vám špeciálne neporadíme. Ale skúste si odsledovať správanie sa tímov pri veľkej zmene prostredia v krátkej dobe. Máme samozrejme na mysli iba zápasy NHL a KHL, kde mužstvá cestujú na vzdialené klziská hneď po domácom odohranom zápase, aby sa stihli aklimatizovať. Príkladom je zápas Boston Bruins s Los Angeles Kings v NHL, s časovým posunom 3 hodiny a vzdialenosťou cez 4 000 km. No, čo je to v porovnaní s tripmi Slovana Bratislava v KHL na hosťujúce zápasy s čínskym Kunlun v Pekingu (cez 7400km) alebo s Admiralom vo Vladivostoku (8000km) a časovým posunom 8 hodín.

Príkladom na zmenu môže byť aj špecifikum domácej ľadovej plochy. Nie je raritou, že niektoré kluby zvyknú zmenšiť, či naopak zväčšiť ľadovú plochu. V slovenskej lige to vyskúšal HK Poprad. Šikovným príkladom je dvojsezóna 2006/2007 a 2007/2008 v podaní pražskej Slávie v českej hokejovej extralige. Po tom, čo v prvej z nich patrili k podpriemeru na domácom ihrisku, stali sa v majstrovskej sezóne 2007/2008 najlepším tímom na domácom ľade. Čo sa zmenilo? Zmenšila sa hracia plocha na rozmery kanadského ihriska. Kto tento faktor správne predvídal, mohol to využiť vo svoj prospech. Bol to dôležitý element k zisku titulu majstra republiky.

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 23.11.2018 07:07