ZOH Pjongčang 2018

Podrobný prehľad našich hráčov, ktorí nás budú reprezentovať na Olympiáde

ZOH logoDo Olympiády v kórejskom Pjongčangu odrátavame už len posledné týždne a dni, čo znamená, že nominácie jednotlivých reprezentácií sú už nejaký čas známe. Ako potvrdili aj najvyšší funkcionári nášho zväzu, naša súpiska sa nerodila ľahko. Nakoniec uzrelo svetlo sveta týchto 25 hráčov, ktorí budú hájiť farby našej trikolóry pod olympijskými kruhmi. Poďme si ich predstaviť bližšie v ich výkonoch v prebiehajúcej sezóne...

Brankári


Ján Laco

HC Sparta Praha (Česko)

Zápasov: 32
Úspešnosť zásahov: 91,1%
Priemer inkasovných gólov na zápas: 2,39

Náš brankársky hrdina z nejedných Majstrovstiev sveta, Ján Laco, prichádza do reprezentácie po sezóne v českom Chomutove a následnom hosťovaní do konca sezóny v pražskej Sparte, ktorej sa snaží vypomôcť z nelichotivého postavenia v ligovej tabuľke. Jano Laco síce v prebiehajúcej sezóne nemá ukazovatele štatistík na najvyšších číslach, no v reprezentácii sme u neho vždy zvyknutý na nadpriemerné výkony. Očakávame, že by mohol byť štartujúcim brankárom v druhom zápase proti USA.


Branislav Konrád

HC Olomouc (Česko)

Zápasov: 45
Úspešnosť zásahov: 95,25%
Priemer inkasovných gólov na zápas: 2,35

Braňo má za sebou celkom obstojnú porciu zápasov v drese českého Olomouca, v ktorom je samozrejme jednotkou. Pomohol nám aj k dvom výhram bez inkasovaného gólu na decembrových MECA Hockey Games v Nórsku, čo ho predurčuje k tomu, že by mohol byť na Olympiáde našim prvým štartujúcim gólmanom.


Patrik Rybár

HK Hradec Králové (Česko)

Zápasov: 34
Úspešnosť zásahov: 96,03%
Priemer inkasovných gólov na zápas: 1,50

S našou reprezentáciou pocestuje aj 24-ročný Patrik Rybár, ktorý ale rozhodne nebude v tíme len do počtu. Jeho famózne výkony v drese HK Hradec Králové upútali aj generálneho manažéra a je možné, že ho uvidíme aj medzi žàdkami na najvyššom podujatí, kde by mohol nastúpiť v zápase proti Slovinsku. Na novembrovom Nemeckom pohári nám vychytal nulu pri výhre nad Nemcami.


Obrancovia

Ivan Baranka

HC Vítkovice (Česko)

Zápasov: 45
Bodov: 23 (3G + 20A)
Plus/mínus: +15

Ivan Baranka je náš skúsený reprezentačný zadák, ktorému sa momentálne darí aj v drese HC Vítkovice, kde je najlepším obrancom tímu. Na Olympiáde bude zrejme tvoriť dvojičku s ďalším skúseným obrancom, Tomášom Starostom.


Michal Čajkovský

Avtomobilist Jekaterinburg (KHL)

Zápasov: 46
Bodov: 19 (7G + 12A)
Plus/mínus: +10

Michal je jediným zástupcom ruskej KHL v zostave trénera Criaga Ramsaya. A určite nie nadarmo, keďže je najproduktívnejším slovenským obrancom a vlastne aj celkovo slovenským hokejistom v tejto sezóne. V troch reprezentačných zápasoch tejto sezóny sa mu síce nepodarilo bodovať, ale myslíme si, že body na Olympiáde určite pridá.


Dominik Graňák

HK Hradec Králové (Česko)

Zápasov: 48
Bodov: 16 (2G + 14A)
Plus/mínus: +17

V tíme máme aj také stálice, akou je aj bezpochyby Dominik Graňák. Veď jeho 118 štartov za národný tím a strieborná medaila z MS už hovoria sami o sebe. Dominovi sa vydarila aj sezóna v Hradci Králové, kde spolu s Lukášom Cingelom patria k najlepším hráčom mužstva.


Marek Ďaloga

HC Sparta Praha (Česko)

Zápasov: 48
Bodov: 7 (4G + 3A)
Plus/mínus: -2

Marek odohral väčšiu časť sezóny ako hráč čínskeho Kunlun Redstar v ruskej KHL, no potom ho čakala výmena do pražskej Sparty. Tieto okolnosti a nie príliš vydarená sezóna sa zrejme podpísali aj na jeho štatistických ukazovateľoch. Stále ale nemôžeme opomenúť jeho bohaté skúsenosti v národnom drese, kde často z defenzívy prináša svieži vietor aj do ofenzívnych radov a na Olympiáde bude určite platným hráčom.


Tomáš Starosta

HK Dukla Trenčín

Zápasov: 42
Bodov: 20 (5G + 15A)
Plus/mínus: +8

Jeden z najskúsenejších hráčov nášho tímu je aj Tomáš Starosta, ktorý do výberu prichádza z domácej Tipsport ligy. Držitel striebra z MS a takisto aj výherca Gagarinovho pohára má v zadných radoch dôležité poslanie. Málokedy cez neho prejde hráč, či puk súpera popri mantineli. Na to sa budeme spoliehať aj v nadchádzajúcich zápasoch a veriť, že hviezdny tím Ruska a USA si ho nebude vedieť rýchlo obhodiť.


Juraj Valach

Piráti Chomutov (Česko)

Zápasov: 48
Bodov: 12 (2G + 10A)
Plus/mínus: -15

Juraj Valach sa síce túto sezónu nachádzal na ľade pri veľkom množstve inkasovaných gólov jeho tímu Chomutova, no v tabuľke produktivity je tretím najlepším obrancom, čo si všimol aj Miroslav Šatan, ktorý ho povolal do národného tímu. Na medzinárodnej úrovni má Juraj odohraných 24 zápasov s bilanciou 0+6 a tak sa môžeme pozrieť na to, či na Olympiáde pridá aj svoj prvý gól v národnom drese.


Peter Čerešňák

HC Plzeň (Česko)

Zápasov: 48
Bodov: 10 (3G + 7A)
Plus/mínus: +13

Ďalší mladík v našom tíme, hrajúci momentálne v českej lige, je Peter Čerešňák. Napriek jeho veku (25) už má v reprezentácii "odkrútených" 63 štartov s bilanciou 5+7, čo ho na Olympiáde predurčuje k prvotným a možno aj špeciálnym formáciám. Na Nemeckom pohári sa mu podarilo skórovať a jeden gól pridal aj na akcii v Nórsku.


Juraj Mikuš

HC Sparta Praha (Česko)

Zápasov: 42
Bodov: 8 (4G + 4A)
Plus/mínus: -2

Osem obrancov nášho tímu a Slovákov na súpiske Sparty Praha uzatvára Juraj Mikuš. 29-ročný hokejista dosiahol v tejto sezóne 8 bodov za štyri góly a rovnaký počet asistencií. Je pravdepodobné, že ho budeme môcť vidieť v dvojičke s Marekom Ďalogom, keďže spolu pôsobia v tom istom tíme a počas niekoľkých zápasov si už mali možnosť na seba zvyknúť.


Útočníci

Martin Bakoš

Bílí Tygři Liberec (Česko)

Zápasov: 46
Bodov: 39 (13G + 26A)
Plus/mínus: +1

V útoku sa môžeme určite spoľahnúť na krídelníka a centra Martina Bakoša. Ten v tíme Liberca kraľuje s prehľadom na prvom mieste produktivity s 37 bodmi. Na novembrovom Nemeckom pohári pridal ešte gól Nemcom a asistoval pri góle do ruskej bránky. Rozhodne by mohol byť našim hráčom pre jednu z prvých dvoch formácií.


Miloš Bubela

HC Banská Bystrica

Zápasov: 49
Bodov: 34 (15G + 19A)
Plus/mínus: +30

Z našej najvyššej ligy posilní útočné rady aj hokejista Banskej Bystrice, Miloš Bubela. V tíme je najlepším krídelníkom, čo by mohol pretaviť aj do niektorej, nami odhadovanej, tretej až štvrtej formácie v reprezentácii. Na Nemeckom pohári sa mu podarilo pridať dve asistencie.


Marcel Haščák

HC Kometa Brno (Česko)

Zápasov: 46
Bodov: 20 (8G + 12A)
Plus/mínus: +3

V 30tich rokoch už skúsený Marcel Haščák má na svojom konte striebro z MS 2012 a tituly z českej aj slovenskej extraligy. Túto sezónu pôsobí v tíme Komety Brno, kde sa vošiel do TOP 10 tabuľky produktivity. Marcel je ale platným hráčom aj v reprezentácii, kde na poslednom Nemeckom pohári strelil dva góly (Nemecku a Rusku) a pridal aj jednu asistenciu.


Lukáš Cingel

HK Hradec Králové (Česko)

Zápasov: 49
Bodov: 17 (6G + 11A)
Plus/mínus: +10

Mladý Lukáš Cingel hrá v sezóne 2017/2018 takisto v Čechách, v drese HK Hradec Králové, kde je na ôsmom mieste najlepšie bodujúcich hráčov tímu. S mužstvom odohral aj 4 zápasy tohtoročného Spengler Cup-u, kde zaznamenal jeden gól a dve asistencie. Teší sa tak, ako veľa hráčov z tímu, na jeho prvú Olympiádu v kariére.


Tomáš Marcinko

HC Oceláři Třinec (Česko)

Zápasov: 45
Bodov: 35 (13G + 22A)
Plus/mínus: +2

Tomáš Marcinko minulú sezónu načal dobré výkony v drese čínskeho Kunlunu v KHL a túto sezónu v nich pokračuje v tíme Třinca. Nachádza sa na druhom mieste produktivity s 34 bodmi a takisto si ho tréner Craig Ramsay vyskúšal aj na novembrovom Nemeckom pohári, kde zaznamenal jednu asistenciu. Tomáš bude určite patriť ku krídelníkom v jednej z prvých dvoch formácií.


Patrik Lamper

HC Banská Bystrica

Zápasov: 49
Bodov: 28 (10G + 8A)
Plus/mínus: -2

Ďalší kmeňový hráč Banskej Bystrice je Patrik Lamper, ktorý v siedmych zápasoch dopomohol aj Slovanu Bratislava v KHL streliť dva presné zásahy. Jeho dravosť určite privítame aj v slovenskom dresem, v ktorom sa mu už túto sezónu takisto podarilo skórovať dva krát.


Ladislav Nagy

HC Košice

Zápasov: 35
Bodov: 35 (21G + 14A)
Plus/mínus: +20

Suverénne najskúsenejší a vekovo najstarší hráč našej zostavy je Laco Nagy. Jeho zlato a bronz z MS hovoria za všetko a ak povieme, že kapitánom nášho tímu by mal byť niekto iný, zrejme s nami nebudete súhlasiť. V domácich Košiciach je s "C"éčkom na hrudi a vo svojom veku druhým najproduktívnejším hráčom tímu a na medzinárodnej úrovni už zaznamenal 49 bodov len v 77. zápasoch. Ťažko by ste hľadali vhodnejšieho adepta na stmelenie kolektívu.


Marek Hovorka

HC Košice

Zápasov: 44
Bodov: 40 (15G + 25A)
Plus/mínus: +18

Ak sme o Lacim Nagyovi hovorili ako o druhom najproduktívnejšom hráčovi Košíc, tak vedzte, že prvenstvo v tíme mu uchmatol Marek Hovorka, ktorý nazbieral 39 bodov, síce vo väčšej porcii zápasov, no stále s prekvapivými ukazovateľmi. Marek už okúsil aj striebro z Majstrovstiev sveta v roku 2012 a už tradične patrí k 50+ bodovým hokejistom v našej najvyššej súťaži.


Tomáš Surový

HC Banská Bystrica

Zápasov: 41
Bodov: 43 (12G + 30A)
Plus/mínus: +10

Ďalší kapitán tímu našej Tipsport ligy je Tomáš Surový, ktorý vedie ako aj kabínu, tak aj produktivitu svojho tímu Banskej Bystrice. S "baranmi" si zahral aj dva zápasy hokejovej Champions League, kde zaznamenal jeden presný zásah. Na Nemeckom pohári sa mu v troch zápasoch bodovo nedarilo, ale to sa môže zmeniť na blížiacej sa Olympiáde. Formu na ňu Tomáš ladí do poslednej chvíle v Banskej Bystrici.


Andrej Kudrna

HC Sparta Praha (Česko)

Zápasov: 51
Bodov: 28 (16G + 12A)
Plus/mínus: +4

Sparťanskú enklávu Slovákov v Česku, aj čo sa týka produktivity, vedie Andrej Kudrna, ktorý je v tíme tretím najlepším. Na Nemeckom pohári sa mu v troch zápasoch darilo takisto, keď zaznamenal bilanciu 1+2 a na jeho prvej Olympiáde by mohol pridať ďalšie góly do zbierky k dvanástim presným zásahom v národnom drese.


Peter Ölvecký

HK Dukla Trenčín

Zápasov: 45
Bodov: 33 (14G + 19A)
Plus/mínus: +5

Spoluhráč Tomáša Starostu v drese Dukly Trenčín, Peter Ölvecký, je ako útočník v tíme "vojakov" na prvom mieste v tabuľke produktivity. Peter si už zahral na Olympiáde v Soči v roku 2014, vtedy sa mu ale nepodarilo zapísať sa do štatistík a po troch zápasoch odchádzal domov bez bodu. Veríme, že tento rok by si jeho formu mohol preniesť aj popod olympijské kruhy.


Michal Krištof

HK Nitra

Zápasov: 48
Bodov: 51 (15G + 36A)
Plus/mínus: +31

Ďalší zástupca našej najvyššej súťaže, Michal Krištof, je v drese Nitry obrovským želiezkom v ohni. Jeho doteraz 50-bodová sezóna je postrachom pre každého jedného hráča v lige a to samozrejme nemohlo ujsť ani pozornosti nášho generálneho manažéra Miroslava Šatana. Ak tohto centra bude vedieť tréner dobre zapracovať do zostavy, môže byť rozhodujúcim a hlavne neznámym faktorom pre našich súperov.


Matej Paulovič

HK Nitra

Zápasov: 51
Bodov: 43 (26G + 17A)
Plus/mínus: +32

Nitra bude mať na Olympiáde zastúpenie aj v podobe ľavého krídla, Mateja Pauloviča, ktorého čísla sú nemenej oku lahodiace. Matej vyhral bronzovú medailu na Majstrovstvách sveta do 20 rokov a na medzinárodnej úrovni tento rok zaznamenal jeden gól a jednu asistenciu. 23-ročná mladá krv môže do nášho výberu priniesť ďalšiu správnu dravosť a chuť pobiť sa o dobrý výsledok.


Matúš Sukeľ

HK 32 Liptovský Mikuláš

Zápasov: 51
Bodov: 27 (16G + 11A)
Plus/mínus: +9

Všeobecne túto sezónu môže naša reprezentácia ťažiť z úspechu mladíkov, ktorí od MS U20, v ktorom vyhrali bronz, sú už nejaké roky zapracovaní v tímoch našej najvyššej súťaže a pravidelne pridávajú body. Výnimkou nie je ani Matúš Sukeľ z Liptovského Mikuláša, ktorý je v jeho 22 rokoch na druhej priečke produktivity za takou legendou, akou je Marek Uram. Má odohratú celkom veľkú porciu zápasov a na vyťaženosť sa určite sťažovať nemôže. Po MS 20-ročných je toto pre Matúša rýchly prechod do reprezentačného "Á"čka, ktorý dúfame bez problémov zvládne.

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 30.1.2018 11:46