MS 2024

Tatar pripravený upevniť kolektív: Každý musí byť naladený pracovať pre tím

TatarNa štvrtkovom tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie v Žiline pred zápasom s Poľskom korčuľoval s tímom už aj Tomáš Tatar. Tridsaťtriročný útočník prišiel s jasným nastavením. Do začiatku majstrovstiev sveta chce stmeliť kolektív, vytvoriť z hráčov dobrú partiu, ktorá na šampionáte v Prahe a Ostrave od piatka 10. mája bude tešiť slovenských fanúšikov.  

Útočník Seattlu Kraken dorazil do Žiliny v stredu podvečer po niekoľkohodinovom leteckom maratóne na ceste zo Seattlu cez Chicago až do Viedne. Napriek výraznej únave z presunu i časového posunu sa snažil zotrvať hore čo najdlhšie, aby sa vyspal v tradičnom európskom nočnom čase a rýchlo prekonal takzvaný jet lag. „Čakal som, že to bude horšie. Nakoniec som sa dobre vyspal, cítim sa fajn. Aj vďaka tejto skutočnosti to bol veľmi pozitívny štart do prípravy,“ rozhovoril sa Tomáš Tatar pre hockeyslovakia.sk. 

Hoci sa základná časť preňho i jeho klub Seattle Kraken skončila už pred vyše dvoma týždňami, skúsený útočník sa udržiaval v kondícii, keďže vedel, že príde reprezentovať Slovensko na majstrovstvá sveta. Vo štvrtok absolvoval prvý tréning so slovenskou reprezentáciou v Žiline. „Hlava a ruky boli v pohode, nohy trošku horšie. Ani dychovo to nebolo ideálne. Po náročnom presune a časovom posune to bude zrejme trvať trošku dlhšie, ale na prvý tréning to bolo v pohode. Ruky a hlava boli základ. Uvidíme, či som definitívne prekonal jet lag. Kritický čas príde vo štvrtok popoludní. Ak to prežijem a budem sa cítiť fajn, v piatok budem pripravený nastúpiť. Porozprávam sa s trénermi a uvidíme, aké bude finálne rozhodnutie,“ pokračoval Tatar. 

Naposledy si dres s dvojkrížom na hrudi obliekol pred dvoma rokmi na MS v Helsinkách. S kapitánskym céčkom viedol mladú partiu, ktorá vo štvrťfinále turnaja výrazne potrápila domácich Fínov. Hoc nad nimi viedla 2:0, sľubný náskok neudržala a po tuhom boji prehrala 2:4. V reprezentačnom drese sa spolu s Tatarom predstavilo viacero hráčov zo súčasnej partie. Kým pred dvoma rokmi hráči ako Bučko, Ivan, Nemec, Okuliar, Kollár, Regenda, Slafkovský, Faško-Rudáš či ďalší začínali, dnes majú na konte o 20 až 30 reprezentačných štartov viac. Sú starší, skúsenejší, platnejší. „Je to cieľ, ktorý sme chceli dosiahnuť. V Helsinkách sme hovorili o tom, že chlapci potrebujú trošku dozrieť, nabrať skúsenosti. Dnes je to realita. Som veľmi rád, že sú tu. Tréneri skladajú silný tím, ktorý sa ešte musí dobre zohrať. Som veľmi šťastný, že som doma a môžem byť jeho súčasťou. Všetkých chlapcov vidím veľmi rád,“ hovoril Tomáš Tatar.

Tridsaťtriročného útočníka, ktorý si v tejto sezóne NHL obliekol dresy Colorada i Seattlu a v 70 dueloch nazbieral 24 bodov (9+15), čakajú siedme majstrovstvá sveta. Napriek tomu zakaždým, keď sa k reprezentácii pripojí, zažíva rovnaké pocity ako pred prvým šampionátom. „Vždy je to veľký pocit radosti, keď môžem prísť, obliecť si reprezentačný dres, byť s chlapcami. S niektorými som vyrastal, už sme spolu niečo odohrali. Iní sa vypracovali a prebojovali sa do národného tímu ako mladí hráči. Teším sa, že spolu môžeme tráviť čas. Teraz potrebujeme stmeliť partiu, vytvoriť dobrý kolektív. Pevne verím, že do majstrovstiev sveta to zvládneme,“ zaželal si Tatar.

V akej role chce byť platný pre slovenskú reprezentáciu na MS 2024 v Prahe a Ostrave? „Ťažko povedať. Nebude to o jednom hráčovi, ani o pár menách, ktoré prídu zo zámoria a budú ťahať všetkých. Kľúčový je celý tím. Každý v ňom musí ťahať za jeden koniec povrazu. Každý sa musí naladiť na to, že bude pracovať pre tím. Do turnaja ostáva ešte pár dní, verím, že na tom stihneme zapracovať."

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 2.5.2024 14:56