MS 2012

Predčasné finále už dnes večer?

Majstrovstvá sveta sú v plnom prúde a skupinové fázy začínajú postupne vrcholiť. Dnes sú na programe v oboch skupinách súboje najväčších favoritov na dobytie vrcholu 76-tych majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. Organizátori sa možno konečne dočkajú vypredaných hál, pretože v ohni budú oba domáce celky.

Fínska Hartwall aréna, v ktorej sme v roku 2003 získali bronzové medaily, bude o 19:15 sledovať zápas domácich Fínov s mladými puškami Kanady. Tohtoroční hlavní usporiadatelia vedú „svoju“ skupinu H bez straty bodu. Dnes sa v boji o prvenstvo budú musieť postaviť zámorskému favoritovi z Kanady, ktorí za Fínmi zaostáva o 2 body, ktoré im ukradli „krajania“ Američania.

Kanada sa naposledy na majstrovstvách sveta stretla s Fínskom v roku 2009, kedy usporiadateľskou krajinou bolo Švajčiarsko. Štvrtého mája 2009 sa súboj z nadstavbovej skupiny F skončil víťazstvom krajiny tisícich jazier 4:3 po samostatných nájazdoch, keď ten rozhodujúci premenil v siedmej sérií Hannes Hyvonen, no ten v tohtoročnom výbere domácich chýba. Očakáva sa veľmi vyrovnaný duel a predovšetkým pekný a rýchly hokej s množstvom osobných stretov. Miernym favoritom sú samozrejme Fíni, no kanadskí mladíci sú nesmierne šikovní a predovšetkým na to si bude musieť Suomi dať pozor.

Ešte väčším ťahákom je azda súboj vo Švédsku. V Štokholmskej Globe aréne si zmerajú sily najväčší papieroví ašpiranti na víťazstvo. Bezchybní Švédi vyzvú rovnako „dokonalú“ ruskú Zbornú. Oba tímy prechádzajú šampionátom ako voda cez Lamanšský prieliv. Švédi vedú skupinu S len o skóre pred Rusmi, takže 20:15 sa máme naozaj na čo tešiť. Zaujímavosťou je tiež, že na oboch stranách budú stáť dva najlepší hráči šampionátu. Najlepším v počte bodov je Loui Eriksson za 4 góly a 3 asistencie, no rovnaký počet bodov a dokonca aj rovnakú bilanciu má víťaz Art Ross Trophy Jevgenij Malkin. V prospech Švéda hovorí len menej trestných minút. Kým Eriksson ešte neokúsil atmosféru lavice hanby, Malkin sa v jej priestoroch už zdržal 2 minúty. Vyrovnanú bilanciu majú i v počte plusových bodov, keď obaja hráči majú na svojom konte 5 kladných bodíkov.

Aj tieto dve veľké hokejové krajiny sa naposledy stretli na Majstrovstvách sveta v Švajčiarsku v roku 2009. Tridsiateho apríla 2009 otvárali svojim súbojom nadstavbovú skupinu E. V zápase padlo až 11 gólov! Ten víťazný prišiel až v predåžení a jeho autorom bol Dmitri Kalinin, ktorý figuruje v zostave Zbornej aj pre tohtoročný šampionát. Rusi zvíťazili 6:5 v predåžení. Uvidíme, ako ich súboj dopadne dnes. Značne omladený švédsky tím na čele so skúseným Danielom Alfredssonom čaká po Česku ďalšia náročná skúška v podaní silného Ruska s hviezdami NHL ako Jevgenij Malkin či mága Pavla Datsjuka.

Dôležité je pripomenúť, že „vďaka“ novému formátu sa tieto dva celky môžu stretnúť už len v semifinále. Do finále poputuje pri správnej konštelácií hviezd a planét len jeden z týchto dvojíc. Podľa nového formátu sa štvrťfinále a semifinále hrá v rámci skupín a celky z rôznych skupín sa môžu stretnúť len vo finále resp. v malom finále. Preto ak by sa súboj týchto spomínaných tímov opakoval v semifinále, do finále by postúpili len víťazi a porazení by sa stali aktérmi „len“ súboja o bronz.

Podľa našej simulácie by sa víťazom týchto súbojov mali stať Kanada a Rusko. Zámorský výber by mal zdolať Fínsko tesne 6:5 a v Štokholme by si body mali rozdeliť v pomere 2:1 v prospech Zbornej. Simulácia predpokladá, že Rusi zvíťazia 6:5 v predåžení.

Náš odhad sa však od simulácie trochu líši. V súboji Fínska s Kanadou by to po vyrovnanej bitke mohlo skončiť v prospech Kanady. Fíni majú v bráne skvele chytajúceho Vehanena, no gólový stroj roztočili len s tímom Švajčiarska a slabučkým Francúzskom. Na druhej strane, Kanada sa vytrápila s nami v otváracom dueli, s rivalom z USA prehrala po prestrelke 4:5 v predåžení, no Francúzov zdolali presvedčivo 7:2, podobne ako Fíni.

V prípade Ruska a Švédska so simuláciou nesúhlasíme. Predpokladáme vyrovnaný súboj, ale so šťastným koncom pre domácich. Švédi dokonale kombinujú mladú dravosť so skúsenosťami a zatiaľ im to vychádza. Vo svojom tíme majú najväčšieho kandidáta na Norris Trophy pre najlepšieho obrancu NHL a mladí Kralsson svoju produktivitu z NHL priniesol aj na domáce klziská. Je hlavnou zbraňou Troch koruniek v presilových hrách. V úspešnosti premieňaní presilových hier sú však na druhom mieste práve za Ruskom. Zbornej chýbajú mená ako Ovečkin, Sjomin či Radulov, ktorý neposilní tím aj po tom čo Nashville vypadol z bojov o Stanleho pohára. Rusi aj napriek tomu, že ich hlavnými menami sú Malkin, Datsjuk a skvele chytajúci Varlamov majú v tíme množstvo dobrých hráčov z KHL, ktorá sa označuje za druhú najlepšiu ligu sveta. Podľa našich odhadov by však mali zvíťaziť v dnešnom meraní síl Švédi.

Pred oboma vrcholmi skupinových fáz sa hrajú dve stretnutia. V Helsinkách si o 15:15 skrížia hokejky Kazachstan s výberom Spojených štátov amerických a v Štokholme sa môžu fanúšikovia tešiť na súboj Česka s Talianskom. Favoriti sú jasní, no ani Taliani ani Kazachovia sa určite len tak nepoddajú, aj keď ich osud je už takmer spečatení.

Naši reprezentanti mali včera i dnes voľno. Najbližší duel ich čaká zajtra proti Bielorusku už o 11:15.

Komentáre
Odoslať

Veronika Pullmanová


Publikované: 11.5.2012 11:03